Anne den Outer

Anne den Outer is werkzaam bij SOL Leiden als Jeugd en Jongerenmakelaar. Ze zet zich in voor een betere wereld en verwerkt ook haar interesse in klimaat in haar werk.

We vroegen haar naar haar motivatie en werk voor SOL voor een websiteprofiel.

Wat houdt je werk precies in?

SOL is een redelijk nieuwe stichting in Leiden, we gingen vorige jaar in juli van start. Hiervoor werkte ik als student bij verschillende bedrijfjes in Nijmegen. Ik studeerde daar Culturele en maatschappelijke Vorming (tegenwoordig Social work) aan de Hogeschool. Bij SOL heb ik de functie van Jeugd,-en jongerenmakelaar. ‘’Makelaarschap’’ houdt in dat ik jongeren koppel aan dingen die zij nodig hebben in hun leven. Dit kan bijvoorbeeld talentonwikkeling zijn maar ook het vinden van een sportvereniging.

Waarom doe je dit werk?

Het klinkt een beetje cliché maar ik heb het altijd interessant gevonden om met jongeren te werken en ik krijg er veel energie van! Dat is ook een van de redenen dat ik CMV heb gestudeerd. Ik vind het leuk om jongeren te prikkelen en inspireren. Verhalen uit de praktijk doen me wat en ik vind het mooi dat ik mensen kan ondersteunen bij hulpvragen. Ik geloof in de kracht van mensen zelf en dat ze door hulp aan elkaar te vragen en bieden verder komen. Wist je dat je gelukkig wordt van iets voor een ander doen? Zo maken we de wereld samen een stukje beter.

Anne kijkt in de camera en glimlacht. Ze draagt een groene polo en heeft lang, blond haar.

“Ik geloof in de kracht van mensen zelf en dat ze door hulp aan elkaar te vragen en bieden verder komen. Wist je dat je gelukkig wordt van iets voor een ander doen?”

Jeugd en Jongerenmakelaar bij SOL Leiden

Hoe kunnen andere mensen zich inzetten voor een betere wereld?

Bij SOL werken we onder andere aan het versterken van sociale cohesie in wijken. Het is prettig om in een wijk te wonen waarin mensen elkaar goed leren kennen. Praat met elkaar, deel dingen, iedereen kan en wil elkaar vaak wel helpen. Wees actief in je wijk door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een buurtinitiatief. Dit draagt ook bij aan duurzaamheid. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een app waarbij mensen spullen van iemand in de buurt konden lenen. Dan hoef je niet steeds iets nieuws te kopen als je het weinig gebruikt. Dat scheelt geld en het is beter voor het milieu. Snapcar vind ik ook een mooi voorbeeld.

Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik hoop dat we bij SOL ons netwerk blijven uitbreiden en wij en andere organisaties elkaar kunnen versterken. Ons netwerk blijft groeien, steeds meer mensen weten ons te vinden en wij hen. Het leuke aan dit werk is dat er veel ruimte is voor projecten met verschillende onderwerpen. Ik vind het klimaat belangrijk en bij SOL kreeg ik de mogelijkheid het project ‘’ Jong wijktalent’’ uit te voeren. Dit doen we in de Merenwijk in samenwerking met woningcorporaties de Sleutels en Portaal. Per wijk is er groep jongeren die elke week met prikstokken hun wijk schoon houdt. Hiervoor verdienen ze dan een zakcentje. Zo wordt niet alleen de wijk opgeruimd maar laat de groep jongeren ook zien aan anderen in de wijk dat het belangrijk is om de wijk schoon te houden. Dit is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking.

“Het is prettig om in een wijk te wonen waarin mensen elkaar goed leren kennen. Praat met elkaar, deel dingen, iedereen kan en wil elkaar vaak wel helpen. Wees actief in je wijk. Dit draagt ook bij aan duurzaamheid.”

Jeugd en Jongerenmakelaar bij SOL Leiden