Barbera Hermans

Sinds 2013 zet Barbera zich in voor Gilde SamenSpraak Leiden e.o., een organisatie die taalcoaches aan anderstaligen koppelt om het Nederlands van de anderstaligen te verbeteren en om cultuur uit te wisselen.

Momenteel is zij de manager van het Gilde en ook is zij druk in de weer voor andere vrijwilligersdoelen. We spreken haar over haar toekomstvisie en waarom zij zich inzet voor Gilde SamenSpraak Leiden e.o.

Wat motiveerde je om vrijwilliger te worden bij Gilde SamenSpraak Leiden e.o.?

Ik was al een tijdje niet werkzaam en toen ik van het Gilde hoorde werd ik zeer enthousiast en wilde ik mij graag inzetten voor deze organisatie als taalcoach en als coördinator. Ik kom uit een Internationale familie en ik heb op Schiphol gewerkt, dus ik wilde graag iets doen wat op deze achtergrond aansluit. Gilde SamenSpraak  koppelt taalcoaches en anderstaligen aan elkaar om zo één-op-één de Nederlandse taal te oefenen en te verbeteren. Mijn focus als manager is ook het aanspreken van een jonger publiek om taalcoach te worden. Mijn kinderen waren als 18-jarigen de jongste taalcoaches en de werving op de universiteit bracht veel studenten binnen die taalcoach werden. Juist tijdens de Corona-periode meldde veel studenten zich aan.  Momenteel zijn er 250 anderstaligen en 350 taalcoaches actief binnen Gilde SamenSpraak Leiden e.o.

Wat houdt je vrijwilligerswerk nog meer in?

Naast manager zijn bij het Gilde geef ik samen met Ringold van West, ook coördinator bij het Gilde, de Basistraining NT2 aan nieuwe taalcoaches. Ik werk ongeveer 5 dagen of meer voor het Gilde, maar ik ben ook actief als secretaris bij St. A.C. Thomsenfonds en ik ben actief binnen het Veteranencomité Oegstgeest. Een collega omschreef mij als het rupsje in het boek: “Rupsje nooit genoeg”, ik wil altijd meer! Ik droom altijd van meer en af en toe moet mijn collega mij er ook even op wijzen dat ik niet alle dromen kan waarmaken.

Een foto van Barbera met op de achtergrond de Leidse Koornbrug. Ze heeft kort haar en een geruiten jas.

Een collega omschreef mij als het rupsje in het boek: “Rupsje nooit genoeg”, ik wil altijd meer! Ik droom altijd van meer en af en toe moet mijn collega mij er ook even op wijzen dat ik niet alle dromen kan waarmaken.”

Barbera Hermans

Manager Gilde Samenspraak Leiden e.o.

Hoe zie je de toekomst van Gilde SamenSpraak Leiden e.o.?

Ik heb dus grootse dromen over het Gilde en als het zou kunnen zou ik deze dromen ook waar willen maken. Mijn drive is niet persé dat ik de grootste of bekendste wil worden of zijn, het is belangrijker voor mij om samen te werken met initiatieven in de regio. Zo hebben wij bijvoorbeeld een goed contact met de bibliotheken BplusC en Incluzio Leiderdorp, maar ook met alle instanties die zich bezig houden met NT2, het leren van Nederlands als tweede taal. Er zijn sowieso dus ideeën, dromen, samenwerkingen en zodra de mogelijkheid zich voordoet hoop ik er een aantal te kunnen verwezenlijken!

Enthousiast geworden door het verhaal van Barbera? Kijk dan hier hoe jij ook taalcoach kan worden bij Gilde SamenSpraak Leiden e.o.

“Mijn drive is niet persé dat ik de grootste of bekendste wil worden of zijn, het is belangrijker voor mij om samen te werken met initiatieven in de regio.”

Barbera Hermans

Manager Gilde Samenspraak Leiden e.o.