Dennis Jansen

Dennis is één van de twee Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers op het gebied van duurzame ontwikkeling

Dennikwam achter het bestaan van het Nationaal Jeugd Raad en de jongerenvertegenwoordigers door een oproep van zijn collega in de nieuwsbrief van zijn werk. Deze collega, Mert, deed een oproep om op hem te stemmen als jongerenvertegenwoordiger. Mert is toen uiteindelijk de jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid geworden. Het moment dat de vacature voor jongerenvertegenwoordigers een jaar later weer online kwam heeft Dennis zich meteen aangemeld en is hij tot jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling verkozen. 

Als jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling ben ik dagelijks bezig met projecten rondom jongerenparticipatie en duurzaamheid. Een ander belangrijk deel van mijn werk is het spreken met jongeren door middel van consultaties en het geven van gastlessen. Dit alles draagt bij aan een rugzak vol kennis en bruikbare handvatten die ik meeneem naar de toekomstige VN conferenties waar ik bij aanwezig zal zijn. Gedurende deze conferenties is het aan mij, als jongerenvertegenwoordiger, om de stem van de jongeren zo goed mogelijk te vertegenwoordigen met de kennis die ik heb opgedaan. Daarbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat wij als jongeren betrokken worden in keuzes die ook over onze toekomst gaan.

Hoe maak jij een positieve impact met jouw verhaal?
Wat ik in ieder geval probeer is om deels een voorbeeld te zijn in mijn eigen handelen. Dit doe ik door goed te luisteren naar de mensen om me heen en open te staan voor mensen die andere ideeën hebben dan ik. Daarbij probeer ik vooral te benadrukken dat het proces van duurzaam leven voor iedereen anders is en dat dit oké is! In dit onderwerp voel ik een hoop schaamte, en dat helpt niet. Door te benadrukken dat het proces van duurzaam leven voor iedereen anders is, probeer ik mensen het gevoel te geven dat hun bijdrage, hoe groot of klein dan ook, er echt toe doet. Deze hoeft niet perse beter te zijn dan de ander. Niet iedereen heeft alle mogelijkheden tot zijn of haar beschikking, dus doe vooral wat je kan. 

Binnen het thema duurzaamheid is het heel gemakkelijk om jezelf schuldig te voelen voor al het leed dat er in de wereld is. De vooruitzichten zijn soms somber en ook dit kan een schuldgevoel oproepen. Dit is iets wat groter en erger kan worden naarmate je meer te weten komt. Wat ik zelf belangrijk vind om mee te geven is om te proberen je niet gek te laten maken en je niet te laten leiden door schuld. Het is belangrijk om vooral naar jezelf te kijken, door goed na te gaan wat jij zelf kan doen binnen jouw mogelijkheden om een positieve impact te maken. Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen hier perfect in kan zijn, maar dat is oké. Voor sommige is het makkelijker of toegankelijker dan anderen! Uiteindelijk moeten we het samen doen, dus laat je individueel niet gek maken en je een schuldgevoel aanpraten over bepaalde keuzes als die soms niet allemaal even duurzaam zijn. Doe wat je kan binnen jouw mogelijkheden dan ben je al hartstikke goed bezig denk ik!

Als ik niet zou geloven dat verandering mogelijk is dan zou ik geen eer doen aan mijn functie als VN-jongerenvertegenwoordiger. Je moet blijven geloven dat verandering mogelijk is, ondanks dat het makkelijk is om soms wat neerslachtig te worden als je teveel nadenkt over wat er allemaal niet goed gaat in de wereld

Door te benadrukken dat het proces van duurzaam leven voor iedereen anders is, probeer ik mensen het gevoel te geven dat hun bijdrage, hoe groot of klein dan ook, er echt toe doet. 

Dennis Jansen

VN-jongerenvertegenwoordiger

Wat inspireert jou, en waarom?
Mijn mede jongerenvertegenwoordigers zijn stuk voor stuk enorm ambitieuze, aanpakkende en doortastende jongeren, dit werkt enorm aanstekelijk en zij zijn een grote bron van inspiratie voor mij. Op bijna dagelijkse basis leer ik enorm veel van hen. Verder zijn er veel andere jongeren die op hoog niveau bezig zijn, ook die zijn voor mij een bron van inspiratie.

Het is belangrijk om vooral naar jezelf te kijken, door goed na te gaan wat jij zelf kan doen binnen jouw mogelijkheden om een positieve impact te maken

Dennis Jansen

VN-jongerenvertegenwoordiger

Aan wie zou jij nog graag een vraag willen stellen?
Ik zou heel graag niet één maar wel honderd vragen willen stellen aan David Attenborough. Hij is voor mij echt een soort idool. Iemand die zijn leven heeft toegewijd aan het tonen en beschermen van natuur over heel de wereld. Hij inspireert mij enorm. Maar als ik dan maar één vraag zou mogen stellen dan zou ik wel willen weten wat voor hem het moment was dat hij besefte dat hij zich onuitputtelijk moest gaan inzetten voor deze aarde en waarom. Dat lijkt me wel inspirerend om te weten.

Uiteindelijk moeten we het samen doen, dus laat je individueel niet gek maken en je een schuldgevoel aanpraten over bepaalde keuzes als die soms niet allemaal even duurzaam zijn. Doe wat je kan binnen jouw mogelijkheden dan ben je al hartstikke goed bezig denk ik!

Dennis Jansen

VN-jongerenvertegenwoordiger

Welke makkelijke toepasbare / betekenisvolle / persoonlijke tips heb jij voor de lezer?
Ik weet niet zeker of het makkelijk is, dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk! Maar wat ik zou willen meegeven is om niet drastische veranderingen te maken, maar misschien stapje voor stapje kleine veranderingen te brengen in je leven. Als je graag minder afval wilt produceren om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, prima, begin klein en werk je weg omhoog naar een grotere impact. Wil je stoppen met vlees eten of een ander (duurzaam) dieet aannemen maar lijkt het je lastig? Begin dan een dag in de week en breidt dit uit naar een niveau wat voor jou comfortabel voelt en goed werkt! Voor sommige mensen is een duurzamere weg inslaan eenmaal gemakkelijker dan voor de ander. Werkt het plots veranderen van levensstijl niet voor jou? Neem dan de tijd, kijk wat wel werkt en ga vanuit daar verder werken. Misschien niet een hele concrete tip maar zeker wel betekenisvol denk ik. Kijk vooral naar jezelf en ervaar wat voor jou werkt. 

Wat is jouw droom?
Mijn droom is dat we de wereld samen zo mooi mogelijk doorgeven aan de volgende generaties. Dat betekent een samenleving die duurzaam omgaat met alles wat het nodig heeft van energie tot voedsel tot vervoer en ga zo maar door. Ik denk dat het ook zeker mogelijk is en al helemaal noodzakelijk. Toch denk ik dat nog niet iedereen deze noodzaak voelt.

Wie zou jij graag in het zonnetje willen zetten en waarom? 
Ik zou graag Elaine willen aanwijzen om in het zonnetje gezet te worden. Als werkgroep coördinator Jong & Duurzaam van het Nationale Jeugd Raad, doet ze het altijd erg goed.

Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: