Katja en Anja van Groengroep Groenoord Zuid helpen iedereen hun buurt te vergroenen
De Groengroep is al 10 jaar bezig met vergroenen en de biodiversiteit te vergroten en in dit profiel worden hun activiteiten en opbrengsten uitgelicht.
Wat houdt Anja’s wijkambassadeursschap in?
Anja is werkzaam als interieursarchitect en in haar werk let ze altijd al op duurzame materialen en technieken. Anja: “Ik vind het belangrijk om er niet alleen een mooie ruimte met een indrukwekkende sfeer te laten ontstaan, maar dat de vernieuwing ook duurzaam, energiezuinig en liefst circulair is.” Het is voor haar ook niet vreemd dat vanuit deze instelling en haar passie om anderen te motiveren voor het nemen van duurzame maatregelen het ambassadeurschap is ingerold. Zo geeft zij ook de bewoners van de Groengroep advies over het verduurzamen van huizen.

“Ik vind het belangrijk om er niet alleen een mooie ruimte met een indrukwekkende sfeer te laten ontstaan, maar dat de vernieuwing ook duurzaam, energiezuinig en liefst circulair is.”
Wat houdt de Groengroep precies in?
De Groengroep is ontstaan uit een bewonersinitiatief, van bewoners die hun versteende wijk wilden vergroenen. Katja: “Je merkt dat veel mensen wel wat willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Toch is het snel gedaan om een team samen te stellen in de buurt, er zijn vast wel een paar mensen die een paar uur per maand willen helpen”. De Groengroep houdt zich bezig met het vergroenen van buitenshuis en het vergroten van biodiversiteit in de wijk. Zo werken ze vooral met inheemse planten die goed zijn voor vlinders, bijen en hommels.
Zo is er maandelijks een opschoonactie met de buurt, waar bewoners actief meehelpen met het opruimen van de wijk. Ook is de Groengroep een bron van kennis over waar je subsidies kan aanvragen voor het planten van bomen, of over hoe je het beste in contact komt met de gemeente. In tien jaar tijd is veel werk verzet; bomen zijn geplant, speeltuinen vergroend, een vlindertuin is aangelegd, regentonnen zijn geplaatst, een Tiny Forest is aangelegd, en binnenkort wordt een egelsnelweg aangelegd. Verder richt de Groengroep zich ook op natuur en milieu educatie en maken ze bijvoorbeeld met kinderen vetbollen en pindaslingers voor vogels.
Hoe kunnen mensen zelf hun wijk verduurzamen?
De Groengroep organiseert ook bijeenkomsten zoals degene van 17 september, tijdens Festival 2030 in 2021, maar ook andere bijeenkomsten met informatie over hoe jij ook een buurtinitiatief kan opzetten en jouw wijk kan vergroenen!
Kijk hier voor meer informatie voor de bijeenkomst op 17 september, of hier voor meer informatie over de Groengroep.

“Je merkt dat veel mensen wel wat willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Toch is het snel gedaan om een team samen te stellen in de buurt, er zijn vast wel een paar mensen die een paar uur per maand willen helpen”
Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: