Student onderwijskunde en het gezicht van Instagram account Duurzaam Op Kamers

Julia woont op kamers in Leiden en met haar Instagram account deelt zijn tips om duurzamer te leven met een klein (studenten)budget.

Hoe en wanneer ben jij op dit pad, Duurzaam Op Kamers, terecht gekomen?
Ik volgde Diana van D Is For Dazzle al een tijdje op Youtube en zag twee jaar geleden haar video waarin ze vertelde dat ze ging stoppen met het kopen en promoten van fast fashion. Toen zij dat uitlegde dacht ik: ‘Dit wil ik ook!’ En zo begon ik met mijn kledingkast verduurzamen. Sinds ik op kamers woon ben ik nog meer duurzamere keuzes gaan maken, bijvoorbeeld het hergebruiken van broodzakken als pedaalemmerzakken en later vegetarisch en inmiddels veganistisch eten. Ik deelde deze tips wel met vrienden en merkte dat zij er best veel aan hadden. Ik voelde daarom heel erg de behoefte om het met meer mensen te delen.

Julia de Laat Portret

Ik dacht zelf vroeger altijd dat duurzaam leven, zoals het woord al impliceert, ‘duur’ zou zijn, maar dat is het allesbehalve.

Duurzaam Op Kamers

Je moet alleen even weten hoe je dat dan aanpakt! Daar probeer ik mensen dus mee te helpen en inspireren op Duurzaam Op Kamers.

Met mijn Instagram account deel ik duurzame tips voor een klein (studenten)budget. Denk aan tweedehands spullen en kleding, vega(n) eten, recyclen, zero waste leven, en meer. Ook doe ik regelmatig product- en restaurantreviews en deel ik kijk-, lees- en luistertips, zoals podcasts, documentaires, boeken, etc. Daarnaast geef ik ook een klein persoonlijk inkijkje in mijn leven, zoals over mijn stage bij NOWSCHOOL en mijn uit de hand gelopen liefde voor plantjes.

Met mijn verhaal hoop ik dat ik mensen in ieder geval aan het denken zet en ze bewust maak van dat ze welzeker duurzame stappen kunnen zetten die het verschil maken.

Duurzaam Op Kamers

Het mooiste zou natuurlijk zijn als ze die duurzame stappen daadwerkelijk zetten. Ik ben er echter van overtuigd dat je alleen al door er op een speelse, luchtige manier over te praten, mensen zelf gaan uitzoeken welke keuzes ze willen maken die bij hen en hun levensstijl passen.

Wie inspireert jou, en waarom?
Poe, zoveel mensen! Ik leef op Instagram best wel in een groene bubbel, haha. Als ik een paar voorbeelden mag noemen, denk ik aan Juliëtte Schraauwers, de initiatiefnemer van NOWSCHOOL (waar ik ook stage loop, zo te gek!). NOWSCHOOL is de eerste duurzame school in Nederland, geïnspireerd op de Green School in Bali. Ook denk ik aan Saskia Mulder. Zij is klimaatcoach en legt heel helder en op een positieve manier uit met welke duurzame stappen je veel impact maakt en welke duurzame stappen misschien te verwaarlozen zijn, omdat ze alleen maar veel moeite kosten om uit te voeren. Tegen dat laatste kan ik zelf soms ook nog wel aan lopen, dus haar uitleg helpt mij altijd enorm!

Maartje van ‘Life Of Maart’ en Laura van ‘Laura From The Desert’ zijn echte voorbeelden voor mij. Allebei meiden van mijn leeftijd die een onwijs groot, interactief account hebben opgebouwd. Maartje heeft nu al haar eerste boek uitgebracht over duurzaam, fit en liefdevol leven en is heel ondernemend. Iets waar ik nog veel van kan leren! Laura doet super mooie campagnes, is internationaal steeds bekender aan het worden en blijft ondanks alles heel erg zichzelf. Daar kan ik alleen maar tegen opkijken!

Wat is jouw droom?
Momenteel studeer ik onderwijskunde en mijn droom is eigenlijk om die twee passies, onderwijs en duurzaamheid, te combineren. Ik ben wat dat betreft nu al zeker op mijn plek bij mijn stage op NOWSCHOOL, maar ik zie mezelf ook wel een eigen onderneming beginnen. Hoe en wat precies, dat moet zich later uitwijzen… Wordt vervolgd!.

Aan wie zou jij nog graag een vraag willen stellen?
Ik speel saxofoon en daarin is mijn grote voorbeeld Candy Dulfer, een Nederlandse saxofoniste die met onder andere Prince en Pink Floyd heeft samen gespeeld. Ik zou aan haar vragen of we samen een nummer kunnen schrijven en opnemen over het klimaat. Net zoals Michael Jackson bijvoorbeeld deed met het prachtige nummer Earth Song.

Duurzaam Op Kamers

Hoe zie jij de toekomst?
Ik hoop op een toekomst waarin iedereen wat bewuster keuzes maakt. Niet alleen als het gaat om duurzamer leven, maar ook over eerlijk handelen, veiligheid, zorg, etc. Wat minder binnen de kaders denken en wat meer kijken naar wat er op de lange termijn belangrijk is. Het veranderen van die manier van denken kost tijd, maar als we zover zijn, denk ik dat dat niet alleen deze planeet, maar ook ons zelf veel gaat opleveren. Let’s do this together!

Wie zou jij graag in het zonnetje willen zetten en waarom?
Milou van ‘Ik Hoef Geen Tasje’. Wij hebben elkaar ontmoet via Instagram en zijn nu hele goede vriendinnen geworden. Ik kan met al mijn vragen en verhalen bij haar terecht en zij ook bij mij. Het is zo fijn om met iemand te kunnen sparren die je helemaal begrijpt! Ze heeft sinds kort haar website www.ikhoefgeentasje.nl gelanceerd waarop ze tips geeft om zero waste te leven. Dus neem zeker een kijkje!