Leids Steunloket Migranten

Rayan Younis en Anna Biedenkapp zetten zich in voor het Leids Steunloket Migranten, met Rayan als oprichter en Anna als lid van de communicatiegroep van het LSM . Lees hier meer over het Leidse Steunloket en hun motivatie.

Wat is het Leids Steunloket en wat doen jullie?

We zijn anderhalf jaar geleden opgericht, dus een vrij nieuwe stichting. Toch hebben we al 30 samenwerkingen met verschillende partijen en meer dan 110 vrijwilligers. We proberen met projecten en activiteiten op allerlei verschillende manieren het onderwerp migratie aan te pakken. Zo werken we samen met de Universiteit Leiden om onderzoek te doen naar het onderwerp, maar organiseren we ook elke vrijdag Wereldkeuken, waar vrijwilligers koken en we allerlei mensen, niet alleen migranten, samenbrengen. We hebben ook verschillende projecten opgericht; we hebben een inloop spreekuur voor juridisch advies maar ook advies voor andere sociaal-maatschappelijke zaken. Daarnaast geven we bijvoorbeeld ook bijles aan scholieren die ondersteuning nodig hebben hun weg in het Nederlandse onderwijssysteem te vinden en helpen we met vertalen.

Anna en Rayan staan naast elkaar op het dak van PLNT, met een whiteboard tussen hen in. Op het bord staat 'wij hebben alles in huis om de uitdagingen van onze toekomst aan te kunnen gaan.'

We proberen met projecten en activiteiten op allerlei verschillende manieren het onderwerp migratie aan te pakken.”

Rayan Younis en Anna Biedenkapp

Leids Steunloket Migranten

Wat is de toekomst voor het Leids Steunloket?

We hopen een stukje grond te krijgen voor het project culturele oase (tuinproject) waar we mensen echt kunnen ontmoeten. We willen meer mensen samenbrengen op een plek waar je een kopje koffie of een biertje kan doen en er altijd iemand is om je vragen te beantwoorden en je te helpen. We zien dat mensen ook, zeker met corona, in een soort isolatie terecht komen, vooral als je nieuw bent in dit land. Dus met deze ontmoetingsplek zorgen we niet alleen voor informatie maar werkt het ook tegen vereenzaming van mensen, en het samenbrengen van een diverse groep. Er is een lange weg te gaan naar sociale cohesie en een sterke lokale gemeenschap maar we komen er door het samen te doen. En iedereen doet hun best, de vrijwilligers, onze organisatie en onze samenwerkingspartners. Samen komen we er, op naar een duurzame en eerlijke toekomst!

Benieuwd naar de Wereldkeuken, georganiseerd door Leids Steunloket Migranten tijdens festival 2030? Kijk dan hier of neem een kijkje op hun site!

     “Er is een lange weg te gaan naar sociale cohesie en een sterke lokale gemeenschap maar we komen er door het samen te doen. En iedereen doet hun best, de vrijwilligers, onze organisatie en onze samenwerkingspartners. Samen komen we er, op naar een duurzame en eerlijke toekomst!”

     Rayan Younis en Anna Biedenkapp

     Leids Steunloket Migranten

     Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: