Lisanne van Oosterhoud

Lisanne van Oosterhoud zet zich in voor een eerlijke, duurzame en gezonde voedselketen, die goed is voor burger, boer, en milieu.

Gedurende haar master van Biomedische wetenschappen in Leiden, heeft Lisanne stage gelopen bij de gemeente Den Haag  op het gebied van transitie naar een circulair en eerlijk voedsel systeem. Binnen deze stage voerde ze gesprekken met verschillende initaitieven en experst, onder wie Hans Hoogeveen, president van de Verenigde Naties. Hij bracht haar in aanraking met het FAO Youth en het project World Food Forum. Lisanne twijfelde geen seconde en wilde hier meteen een bijdrage aan leveren.

Zou je ons kort kunnen vertellen over jouw inspirerende werk?

Het FAO Youth World Food (WFF) zal dienen als een platform om de passie van jongeren te benutten en een wereldwijde beweging op gang te brengen, om voedselsystemen te transformeren naar een betere toekomst voor ons allemaal. De WFF zal een reeks interactieve online evenementen bieden die over de hele wereld live worden uitgezonden om jongeren, belanghebbenden en partners van de FAO en het grote publiek te betrekken.

Hierbinnen zal ik mij inzetten voor evenementen in Nederland, om dit platform ook in hier te laten spelen en tot echte actie te laten komen. Ik hoop de beweging en transitie die al gaande is, kracht bij te zetten vanuit de energie van de jongeren. Dit wil ik bereiken door stil te staan bij wat wel mogelijk is, in plaats van enkel te kijken naar wat niet kan. Door in gesprek te gaan met anderen, via events, dialogen of challenges, hoop ik bewustzijn te creëren en mogelijkheden te verzamelen.

Wat is jouw droom?

Mijn droom is om iets te betekenen voor mijn medemens en de aarde. Ik wil iets achter laten; een actie, een verandering of een oplossing voor een probleem. Ik hoop daarnaast dat mensen weer meer naar elkaar toe gaan leven en de kloof tussen mensen verkleind. Dit is dan ook de reden dat ik mij inzet binnen het voedselsysteem; voor mij zitten hierin alle elementen die aan deze droom kunnen bijdragen. Wat ik mensen graag zou willen meegeven, is om je eens te verdiepen in je medemens en zijn motieven en doelen. Laat je hierdoor eens verwonderen of verbazen. Zelf word ik nog dagelijks verwonderd door de dingen om mij heen: een bij die mijn bijenhotel inging, een goed gesprek, hoe iemand opstaat voor een ander in de bus, of één van mijn groente stekjes die eindelijk groeit.

Foto van Lisanne. Ze kijkt lachend naar de camera, leunt voorover op een tafel met in beide handen een pot met een plantje erin. Op de achtergrond staat een flatgebouw.

Mijn droom is om iets te betekenen voor mijn medemens en de aarde. Ik wil iets achter laten; een actie, een verandering of een oplossing voor een probleem. Ik hoop daarnaast dat mensen weer meer naar elkaar toe gaan leven en de kloof tussen mensen verkleind.”

Lisanne van Oosterhoud

Student Biomedische Wetenschappen

Wie inspireert jou?

Dit klinkt misschien vreemd, maar ik word niet geïnspireerd door specifieke mensen. Ik word geïnspireerd door de energie die mensen meebrengen, door de energie die ze bij anderen aanwakkeren en door wat zij doen. Ik kan legio aan mensen noemen die ik inspirerend vind, dus één persoon noemen zou niet goed voelen. Maar ik zou zeggen dat ik geïnspireerd word door mensen die ondanks dat ze weinig hebben, in geld, eten, vriendschappen, toch een rijkelijk leven leiden en blijven lachen om de kleine dingen. Daarnaast is mijn moeder mijn grote voorbeeld, haar doorzettingsvermogen en behulpzaamheid naar anderen, terwijl ze zichzelf op de laatste plaats stelt.

Aan wie zou jij nog graag een vraag willen stellen en welke vraag zou dit dan zijn?

Ik zou graag een vraag stellen aan Angela Merkel; of zij weleens de hoop verliest in de toekomst, voor haarzelf, haar land of de wereld en wat ze op zo’n moment doet? Daarnaast zou een vraag zijn welk moment in haar leven het meest is bijgebleven en wat ze hiervan heeft geleerd.

Hoe zie jij de toekomst?

Nadenken over de toekomst vind ik lastig. Er zijn zoveel factoren die te maken hebben met hoe de toekomst eruit zal zien, voor mij of voor de wereld. Soms is het beeld wat ik erover heb zo groot en lijkt het haast onmogelijk dat het mij angstig maakt. Dit is dus een vaag antwoord, maar enkel omdat de toekomst voor mij vaag is.

Wie zou jij graag in het zonnetje willen zetten en waarom? 

Wie ik graag in het zonnetje zou willen zetten is Erika van der Linden. Wij delen vaak dezelfde idealen, ze staat altijd voor anderen klaar en zet zich naar mijn idee waar kan in voor het goede, via haar werk maar ook door haar eigen keuzes.

Lisanne staat voor links op de foto met een mondkapje en een papier en een pakje met voedsel in haar hand. Rechts, in een duuropening, zit een oudere vrouw in een rolstoel.

Wat ik mensen graag zou willen meegeven, is om je eens te verdiepen in je medemens en zijn motieven en doelen. Laat je hierdoor eens verwonderen of verbazen. Zelf word ik nog dagelijks verwonderd door de dingen om mij heen: een bij die mijn bijenhotel inging, een goed gesprek, hoe iemand opstaat voor een ander in de bus, of één van mijn groente stekjes die eindelijk groeit.”

Lisanne van Oosterhoud

Student Biomedische Wetenschappen

Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: