Sofie draagt zo bij aan de vergroening en verduurzaming van de vereniging en sociëteit Minerva.

Verder is ze ook actief binnen het landelijke bestuur van Geneeskundestudent in de werkgroep Duurzaamheid. Ze vertelt ons waarom ze zich inzet voor duurzaamheid binnen haar vereniging en studierichting.

Wat houdt je functie als commissielid in?

We dragen als Groen Minerva bij aan zowel de verduurzaming van Minerva als het vergroten van het groene bewustzijn onder de leden. Met een brede en maatschappelijke blik willen wij als commissie, Minerva toekomstbestedig maken voor de generaties na ons. Op dit moment zijn wij bezig met het realiseren van een Groen Dak om zo onze CO2 uitstoot te neutraliseren en kijken we naar andere manieren om ons energieverbruik te verminderen. Ook staat de Groene Huizenchallenge op de planning waarbij huizen tegen elkaar kunnen strijden om een aantal weken zo duurzaam mogelijk (op het gebied van energie, water, afval, voedselverspilling, vegetarisch) als huis te leven. Verder organiseren wij ‘De Week van de Duurzaamheid’: een week vol duurzame activiteiten, inspirerende sprekers en een borrel zonder lampen en plastic bekers maar met kaarsen en glazen!

Waarom zet je je in voor Groen Minerva?

Ik vind het belangrijk om, naast mij op persoonlijk vlak in te zetten voor dit thema, op grote schaal een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van het studentenleven. Studenten zijn een grote groep die soms lastig te bereiken zijn voor dit soort topics. Omdat kleine veranderingen al een groot effect kunnen hebben denk ik graag mee welke laagdrempelige initiatieven bij studenten goed kunnen werken. Ik merk zelf ook dat ons publiek (de leden) nog weinig affiniteit hebben met het onderwerp duurzaamheid maar dit voornamelijk ook komt omdat ze gebrek aan kennis hebben. Dat is niet alleen gebrek aan kennis over de gevolgen van bepaalde gewoontes maar voornamelijk gebrek aan kennis hoe ze op persoonlijk niveau bewuste keuzes kunnen maken. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging hen hierin op een aantrekkelijke manier van informatie te voorzien!

Ten tweede kun je soms juist op hoger niveau (denk aan intern binnen de verenigingsactiviteiten en aan het gebouw) , ook veel bewerkstelligen. Op maandag en woensdag (pre-corona) aten er rond de 400 leden op Minerva samen met hun jaarclub of huis. Als je bijvoorbeeld de populaire ‘daghap’ standaard vegetarisch maakt en er op speciaal verzoek een vleesgerecht wordt uitgeserveerd (en dus niet andersom!) behaal je al ontzettend veel winst. Veel studenten zijn veel te lui dit bij te bestellen en missen het vlees vaak niet eens als het gerecht van goede vegetarische kwaliteit is. Zover zijn we nu nog niet maar dit soort doelstellingen hoop ik wel te bereiken!

Een foto van Sofie. Ze heeft lang blond haar en lacht naar de camera. Ze draag een witte coltrui.

“Ik vind het belangrijk om, naast mij op persoonlijk vlak in te zetten voor dit thema, op grote schaal een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van het studentenleven. Studenten zijn een grote groep die soms lastig te bereiken zijn voor dit soort topics. Omdat kleine veranderingen al een groot effect kunnen hebben denk ik graag mee welke laagdrempelige initiatieven bij studenten goed kunnen werken.”

Sofie van Goor

Commissielid Groen Minerva

Hoe zie je de toekomst van Minerva voor je?

Ik zie het eigenlijk voor me dat een toekomst voor Minerva er niet is als we ons niet veel méér bezig gaan houden met verduurzaming. Ik hoop dan ook dat op den duur dat het verduurzamen van de vereniging niet meer slechts door een commissie in de gaten wordt gehouden maar dat dit één van de ‘peilers’ binnen het jaarlijkse beleidsplan van het bestuur gaat worden. Ik zie de toekomst wel positief in; ik merk dat steeds meer studenten het nut ervan gaan inzien en natuurlijk proberen we dit met onze commissie alleen nog maar te vergroten.

Wat is jouw droom voor dit initiatief?

Mijn droom is dat het een als gewoonte gaat aanvoelen om als studentenvereniging duurzaam bezig te zijn. Dit houdt in dat alle bewuste keuzes ook voor de leden als natuurlijk/vanzelfsprekend zullen aanvoelen en dat ze eigenlijk niet anders gewend meer zijn! Binnen dit ideaalbeeld passen natuurlijk goed initiatieven als hierboven besproken: de duurzaamste optie is de norm en je moet bewust kiezen om daarvan af te wijken.

Heb je nog tips voor andere studentenverenigingen om te verduurzamen?

Ja; doe eerst wat aan het bewustzijn onder je leden vóór je drastische veranderingen gaat doorvoeren. Door dat bewustzijn op de eerste plaats te vergroten creëer je daarmee ook draagvlak voor je te voeren duurzame beleid. Ga in gesprek met studenten die het er niet mee eens zijn, het nut er niet van in zien of verduurzamen vooral iets vinden wat niet tot hun verantwoordelijkheden behoort. Dan krijg je ook hopelijk hen daarna mee!

          “Mijn droom is dat het een als gewoonte gaat aanvoelen om als studentenvereniging duurzaam bezig te zijn. Dit houdt in dat alle bewuste keuzes ook voor de leden als natuurlijk/vanzelfsprekend zullen aanvoelen en dat ze eigenlijk niet anders gewend meer zijn!”

          Sofie van Goor

          Groen Minerva

          Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: