Veggilaine
Ghislaine, ook wel bekend als Veggilaine, heeft een plantaardige foodblog op instagram waarop ze haar zelfgemaakte recepten en ook goede tips voor vega(n) hotspots deelt.
Verder is ze werkzaam als onderwijskundige en spraken we haar over de motivatie achter haar instagramaccount, haar visie op eten en natuurlijk vroegen we ook om een paar tips om ook meer plantaardig te eten!
Hoe ben je met Veggilaine begonnen?
Ik ben al heel mijn leven vegetariër, mijn moeder heeft mij zo opgevoed. Dit werd vroeger nog best vreemd gevonden; ik zei als vierjarige als dat ik vegetarisch at, wat veel mensen niet snapte of kende. Daarom had ik ook heel weinig moeite met plantaardig koken en ik merkte dat steeds meer van mijn vrienden, en andere jonge mensen, interesse kregen in koken zonder vlees en vis. Alleen wisten ze niet zo goed wat ze precies konden koken. Dat snap ik ook wel, vooral als je gewend bent om veel vis en vlees te eten. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om dan mijn vega(n) recepten met hen te delen? Een jaar geleden zaten we in lockdown, kon ik niet meer naar mijn bijbaan in de horeca bij een café waar ook veel plantaardig werd gekookt, en begon ik mijn instagrampagina. De lockdown duurde veel langer dan gedacht dus besteedde ik er veel meer tijd aan en zo is het nu, meer dan een jaar later, een soort bijbaan geworden.
Waar haal je inspiratie uit?
Zelf ben ik niet zo’n enorme fan van de Nederlandse keuken, het is vaak wat saai en meestal is vlees het meest smaakvolle van het gerecht. In de Aziatische keuken daarentegen wordt er veel meer groenten gegeten, die op een smaakvolle manier wordt gekruid of op een speciale manier wordt bereid. Neem als voorbeeld een komkommersalade; in Nederland zou deze slechts geserveerd worden met een soort mayonnaise-saus, terwijl er in China smaken in zitten die je niet zou verwachten.
Ik merkte zelf dat ik het heel leuk vond om Aziatische te koken en kreeg ook steeds meer interesse in koken zelf en in hoe smaken werkten. Ik ging meer oefenen met gerechten, smaken, en durfde meer dingen uit te proberen. Nadat ik een gerecht vaak heb gemaakt, hoef ik niet eens meer de ingrediënten af te wegen! Dat vind ik nou zo leuk, dat je jezelf in het koken traint. Dit is ook mijn passie en motivatie, wat ik wil uitdragen naar mensen via mijn instagram.

“Nadat ik een gerecht vaak heb gemaakt, hoef ik niet eens meer de ingrediënten af te wegen! Dat vind ik nou zo leuk, dat je jezelf in het koken traint. Dit is ook mijn passie en motivatie, wat ik wil uitdragen naar mensen via mijn instagram.”
Wat wil je nog meer naar mensen uitdragen?
Veel mensen die vegan koken op instagram dragen voornamelijk de boodschap tegen dierenleed uit. Ikzelf ben meer bezig met lekker eten en lekker koken. Een paar jaar geleden werd ik namelijk gediagnosticeerd met PSCOS, iets wat veel vrouwen hebben. Ik kwam erachter dat gezond(er) eten een factor is die bijdraagt in het bestrijden van de symptomen, zodat ik er minder last van had.
Mijn eerste gedachte bij gezond eten was ‘smakeloos’ en ‘niet vullend’. Maar ik kwam erachter dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Gezond eten hoeft geen negatieve lading te hebben en kan juist heel lekker zijn. Ik hoop dat ik dit mensen kan meegeven op mijn instagram, dat eten je ook meer in balans kan brengen. Voor mij is dit zeker zo geweest, ik voel me stukken beter en meer in balans met mijn lichaam. Als je zelf meer plantaardig wil eten, doe dit dan in kleine stapjes. Het gaat erom dat je een aanpassing maakt op de lange termijn en dit hou je door kleine stapjes langer vol. Ga niet meteen naar extremen. Laatst had ik het daarover met een vriendien die vegan eet. Als je bijvoorbeeld ergens anders bent en geen vegan eten kan vinden, maakt het niet meteen een slechte vegan door voor een ander alternatief te gaan. Je draagt al zoveel bij door meer plantaardig te eten, die kleine stapjes zijn belangrijker dan je denkt!
Benieuwd naar Veggilaine’s recepten? Neem een kijkje op haar instagram of meld je aan voor haar kookworkshop!
“Mijn eerste gedachte bij gezond eten was ‘smakeloos’ en ‘niet vullend’. Maar ik kwam erachter dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Gezond eten hoeft geen negatieve lading te hebben, en kan juist heel lekker zijn.”
Volg Stichting 2030 op social media voor meer verhalen: