Yung Lie

Is in Leiden actief als wijkambassadeur Energietransitie en als maatschappelijk en creatief ondernemer

Werk en privé loopt voor mij nogal door elkaar. Dat is meestal geen probleem en zelfs leuk. Doordat ik veel verschillende dingen tegelijk doe, kan ik iets toevoegen door onverwachte verbindingen te maken; tussen mensen, tussen ideeën & plannen. Het is daarbij goed dat ik eigen baas ben, want voor het werk wat ik doe is met geen mogelijkheid in een functieomschrijving te persen. In één week ben ik bezig met gebiedsontwikkeling, een webinar over energiezuinig wonen in een wijk, een opname en de organisatie van een livestream theatershow, een review van een muziekalbum en een audiosysteem, een corona protocol voor d-e zeeverkenners, fondsaanvragen, de Twittertap, de 3 Oktoberviering, interviews in het kader van een opdracht, een serie talkshows over de energietransitie in Leiden, een internationale website voor de Slow Medicine beweging en een begintune componeren voor de talkshow.

Hoe maak jij een positieve impact met jouw verhaal?
Door alles met overtuiging te doen. Wat ik onderneem past bij me, ik sta er achter en ik durf inmiddels ook aan te geven wat er anders zou moeten. Als er een ‘fit’ is tussen wat ik doe en mijn waarden dan gaat het eigenlijk altijd goed, ook al gaat het mis. Want dat is ook wel eens goed om te zeggen; positieve impact is niet hetzelfde als ‘alles gaat goed en alles is tof’. Juist als het schuurt, komen we vaak verder. Authentiek blijven is in zo’n geval ook, of misschien wel juist, een voorwaarde.

Wie inspireert jou, en waarom?
Omdat ik muziek maak, moet ik meteen denken aan musici. Van goede muziek en vooral live muziek, kan je helemaal opgeladen worden. Zelf een optreden geven is ook erg fijn, zeker als de vonk met de zaal overspringt. Ik kijk in deze corona tijd graag naar concerten die op YouTube staan. Zoals Aretha Franklin die ‘You Make Me Feel Like A Natural Woman’ zingt tijdens de Kennedy Center Honors, in aanwezigheid van president Obama en Carole King, degene die deze avond in het zonnetje werd gezet. Je moet de registratie zien om de emotie en impact te snappen. Het heeft alles te maken met het overbrengen van gevoelens, van onmeetbare zaken die het leven mooi en betekenisvol maken. Obama die volschiet bij de eerste regels die Aretha Franklin zingt, Carole King die niet gelooft dat Franklin op het podium staat en na decennia weer achter de vleugel kruipt, de ontlading halverwege en aan het einde van het nummer.

Wijkambassadeur Energietransitie

Aan wie zou jij nog graag een vraag willen stellen en welke vraag zou dit dan zijn?

Graag zou ik Nelson Mandela nog een vraag willen stellen. Hoe hij zijn vijanden wist te vergeven, hoe hij zijn geest sterk wist te houden op Robben Island tijdens zijn ballingschap. Deze geestkracht en authenticiteit nam hij mee als president van Zuid-Afrika.

Wat wil je de mensen vandaag de dag meegeven, welk advies zou je hen willen geven?
De huidige generatie jongvolwassenen groeit op in een wereld waar steeds minder zeker is. Een vaste baan? Een eigen huis? Een auto? Allemaal vanzelfsprekendheden of doelen waarmee ik (54) opgroeide, en de generaties voor mij ook. Ik zie om mij heen dat de nieuwe generatie hier heel bewust mee omgaat en datgene doet waar ze direct invloed op hebben. Wat ze in hun mond stoppen, wat ze aan hun lijf hebben en hoe ze hun leven inrichten. Bijvoorbeeld door bewust te eten, kleding en accessoires te kopen in de kringloopwinkel en om maatschappelijk actief te zijn. Dat kan mijn bubbel zijn; neemt niet weg dat ik daar erg blij van word.

Wie zou jij graag in het zonnetje willen zetten en waarom?
De zon. Omdat iedereen blij wordt als de zon schijnt en omdat de zon zoveel energie uitstraalt. Daar moeten we als slimme mensen toch meer uit kunnen halen dan we nu doen.

Wijkambassadeur Energietransitie