Ludy gebruikt haar creativiteit om mensen met elkaar te verbinden

Ludy kijkt de camera in vanaf haar werkbank

Ludy maakt installaties in en over de natuur. Soms alleen, maar vaak met de hulp van buurtbewoners en andere vrijwilligers, zoals bij het nieuwe werk Stekelnoot in de wijk Meerwijk in Leiden.  Als ‘beeldend buiten kunstenaar’ gebruikt Ludy haar creativiteit, natuurlijke materialen en de sociale omgeving  om tot beelden te komen die kwetsbaarheid tonen, vrij laten, verwonderen en verbinden. 

“Mijn naam is Ludy Feyen. Op de kunstacademie 30 jaar geleden ontdekte ik dat ik graag van buitenmateriaal beelden maak. Ik kwam al gauw uit bij wilgentakken, omdat deze takken erg buigzaam zijn, prima te oogsten met behoud van de boom en ook nog eens goed aanslaan en verder groeien. Een ideale plant om samen met anderen beelden mee te maken. Want bijna iedereen geniet ervan om buiten te zijn en om met je handen bezig te zijn.”

“Als kind uit een gezin van 7 speelde ik veel samen met mijn zusjes. Ook al houd ik ervan om zelf te tekenen en vorm te geven, vind ik het ook heerlijk om samen met anderen te bouwen aan een beeld. Op diverse schoolpleinen, bij tuinverenigingen, in parken en nu ook in de wijk Meerburg in Leiden heb ik, met de inzet van mensen die mee wilden doen, gezorgd voor een beeld van wilgen. Soms een beeld om onderdoor te lopen (Kloostergang Matilo park) of soms om op te zitten (prieel Drakentuin Nieuw Leyden).”

“Stekelnoot is een bank van staal en wilg die ik ontworpen heb voor de wijk Meerburg in Leiden, in de vorm van een zaadje met stekels. Met dit zaadje verwijs ik naar de geschiedenis van verfplanten, die 2000 jaar geleden verbouwd werden in de vicus van castellum Matilo. De wijk Meerburg is daar in de jaren ’60 van de vorige eeuw bovenop gebouwd.

Op deze bank kunnen de wijkbewoners van Meerburg elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen over hoe ze graag hun toekomstige flats willen zien. Er zijn namelijk al plannen voor de nieuwbouw van onze wijk Meerburg in de maak en ik maak als bewoonster daar ook deel van uit.”

Ontdek meer over het werk van Ludy via www.ludyfeyen.nl  

Ludy in gesprek in haar werkplaats
Ludy, in rode jas, houdt een deel van haar kunstwerk beet
Ludy Feyen, een witte vrouw met grijs haar en rode jas, werkt aan draden op een grasveld
Een bordje met daarop de tekst Stekelnoot, ontwerp van Ludy Feyen

Blijf op de hoogte

Meer verhalen over de kracht van onderop

Download de kracht van onderop

Download de kracht van onderop

Sinds januari 2020 brengt Stichting 2030 in Leiden een beweging op gang rondom de duurzame ontwikkelingsdoelen (sdg’s) van de Verenigde Naties. De nadruk ligt hierin op de bijdrage die mensen uit zichzelf leveren: van onderop. In september 2021 liet deze beweging voor...

Met haar eigen levenservaring en opleiding helpt Rachel anderen

Met haar eigen levenservaring en opleiding helpt Rachel anderen

Rachel weet als geen ander hoe het is om als ‘nieuweling’ in een onbekend land te komen. Ze werkt als vrijwilliger bij het Leids Steunloket Migranten. Binnen deze organisatie zet zij zich samen met andere vrijwilligers in voor een modern perspectief op de multiculturele samenleving. Door haar eigen verhaal en kennis te delen hoopt zij anderen te helpen die verder op weinig plekken terecht kunnen.