Veertien dingen die je kunt doen om van onderop een beweging te bouwen

Josta Hofer, producent en community builder voor Festival 2030, deelt de veertien dingen die zij en haar collega’s gedaan hebben om een community op te bouwen rond de duurzame ontwikkelingsdoelen.
- Ga op bezoek. Na een eerste kennismaking, online of in de sportschool, gaan we altijd op bezoek bij onze partners.
- Neem de tijd. We nemen de tijd om te luisteren naar de verhalen van de mensen bij wie we op bezoek gaan en de mensen die we tegenkomen.
- Vertel een verhaal. Als we zelf praten, vertellen we een verhaal over waar we in geloven en dat over onszelf gaat. Natuurlijk sluit dit aan bij onze ambitie, de duurzame ontwikkelingsdoelen en de toekomst van de stad. Het is ook een persoonlijk verhaal dat aansluit bij het verhaal van onze gesprekspartner.
- Geen kommer en kwel. Ons onderwerp is serieus; zelf zijn we vriendelijk, optimistisch en positief zonder naïef te zijn. Dit geeft vertrouwen.
- Zeg ja. “Wil je mijn projectplan doorlezen?” “Kun je me in contact brengen met die en die?” “Mogen we je camera lenen?” Ja.
- Doe mee met de ander. Misschien wel het belangrijkste is “ja” zeggen tegen uitnodigingen voor activiteiten.
- Wees behulpzaam. Iedereen die de wereld beter probeert te maken kan hulp gebruiken. We vragen mensen waar ze tegenaan lopen en waar we hen bij kunnen helpen. Zo weten we ook hoe we voor hen van waarde kunnen zijn.
- Onthoud alles. We onthouden zo goed mogelijk de vragen en behoeftes van mensen (dat kan met simpele technologie) en komen erop terug als dat relevant is.
- Ga nog een keer op bezoek. Inmiddels heb je genoeg om verder over te praten. Dus proberen we altijd vaker langs te komen.
- Bedank. We bedanken mensen altijd voor hun moeite en tijd.
- Wees duidelijk. We communiceren helder en duidelijk over wat we vinden, de verwachtingen en wat we willen realiseren.
- Versterk netwerken. Koppel mensen aan elkaar. We werken immers samen aan hetzelfde doel. Hoe meer we de relaties tussen mensen kunnen versterken, hoe makkelijker het wordt om dat doel te bereiken.
- Vier successen. We zetten als het kan mensen in het zonnetje, online, tijdens activiteiten of persoonlijk.
- Geef cadeautjes. Attenties, aandacht of complimenten.



Wil je meer weten over onze methode? Lees dan meer over onze hoe we de kracht van onderop inzetten of download de evaluatie en vooruitblik van Festival 2030.
Blijf op de hoogte
Meer verhalen over de kracht van onderop
Download de kracht van onderop
Sinds januari 2020 brengt Stichting 2030 in Leiden een beweging op gang rondom de duurzame ontwikkelingsdoelen (sdg’s) van de Verenigde Naties. De nadruk ligt hierin op de bijdrage die mensen uit zichzelf leveren: van onderop. In september 2021 liet deze beweging voor...
Met haar eigen levenservaring en opleiding helpt Rachel anderen
Rachel weet als geen ander hoe het is om als ‘nieuweling’ in een onbekend land te komen. Ze werkt als vrijwilliger bij het Leids Steunloket Migranten. Binnen deze organisatie zet zij zich samen met andere vrijwilligers in voor een modern perspectief op de multiculturele samenleving. Door haar eigen verhaal en kennis te delen hoopt zij anderen te helpen die verder op weinig plekken terecht kunnen.
Ludy gebruikt haar creativiteit om mensen met elkaar te verbinden
Ludy maakt installaties in en over de natuur. Soms alleen, maar vaak met de hulp van buurtbewoners en andere vrijwilligers, zoals bij het nieuwe werk Stekelnoot in de wijk Meerwijk in Leiden. Als ‘beeldend buiten kunstenaar’ gebruikt Ludy haar creativiteit,...