Festival 2030: Een stadsbreed festival voor duurzame ontwikkeling

Een deel van het team van Stichting 2030 bij de festivalfiets

Festival 2030 was een cultureel-maatschappelijk festival in Leiden waarin de mensen en organisaties centraal stonden die een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het festival bood een podium aan reeds bestaande activiteiten die een relatie hadden met de sdg’s en stimuleerde nieuwe activiteiten. Ook ontwikkelden we een aantal activiteiten zelf, met name kunstproducties en ontmoetingen die onze methode in de praktijk brachten.

Van 26 augustus 2021 tot en met 26 september 2021 organiseerde Stichting 2030 samen met bijna 200 partners Festival 2030. 31 dagen lang, van vroeg tot laat, waren door heel Leiden activiteiten. Soms bekende activiteiten met een kleine spin, maar ook nieuwe uitnodigingen of nieuwe samenwerkingen. Van vijf mensen in een rondleiding door een circulair kantoorgebouw tot vijfhonderd mensen bij een bus op de Lammermarkt. Van een maaltijd in een speeltuin diep in Leiden tot een gesprek over duurzame mode op Instagram Live.

Festival 2030 trok bijna 25.000 deelnemers, waarvan ruim 1.500 meemakers. Een succes. Uit de evaluaties komt terug dat deelnemers het waarderen om te ontdekken wat er in hun buurt gebeurt rondom de duurzame ontwikkelingsdoelen. Mensen geven aan het leuk te vinden om nieuwe plekken te ontdekken, zoals het Plantenasiel of het duurzame dakterras van PLNT. Partners waarderen de nieuwe contacten die ze opgedaan hebben. De eerste nieuwe samenwerkingen zijn al een feit, bijvoorbeeld rondom de klimaatuitvindingen uit het Klimaatmakers project.

Om een beeld te krijgen van het festival, bekijk de talkshow die als afsluiting diende, met sprekers, projecten, muziek, poëzie en veel meer.

Festival 2030 is mede mogelijk gemaakt door de steun van tientallen geweldige mensen en organisaties. In het bijzonder de gemeente Leiden, Fonds 1818 en het VriendenLoterij Fonds.

De evaluatie en vooruitblik van Festival 2030 kun je hier lezen.

De festivalposter van festival 2030